Škorica - stabilizuje hladinu cukru v krvi
Hoci neexistuje úplná odborná zhoda, niektoré výskumy naznačujú, že pri cukrovke 2. typu môže užívanie škorice v kapsuliach, ktoré sa rovnajú čajovej lyžičke škorice denne, kontrolovať hladinu cukru v krvi tým, že zabráni náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi po jedle. Toto staroveké korenie sa spomína v Biblii a bolo známe už 3000 rokov pred naším letopočtom, bolo drahšie ako zlato a v Egypte sa používalo na balzamovanie.
Pestovanie
Srí Lanka, Barma, India. Toto sú tri krajiny, z ktorých pochádza, ale už veľmi dlho sa pestuje aj v Južnej Amerike. V skutočnosti patrí do čeľade vavrínovitých ako vždyzelený strom. Pestuje sa ako nižšie kríky na rýchlejší zber. Po troch rokoch od výsadby sa zbierajú v období dažďov, čo uľahčuje lúpanie kôry. Po olúpaní a uvoľnení sa odstráni vnútorná kôra a začne sa sušenie. Kôra sa každý deň zroluje do pekných malých zväzkov.
Vôňa a chuť
Škoricový buket je hrejivo exotický a voňavý, chuť je sladká a hrejivá. Greenmarkers to podporujú. ;)
Používanie v kuchyni
Používa sa v nespočetných pokrmoch na celom svete. Tyčinky sa dávajú celé do pekáčov na pečenie, ryžových jedál, varených vín, punčov, ovocných sirupov. V Strednej Amerike sa používa na ochutenie horúcej čokolády. Mletá škorica sa používa do koláčov, zákuskov a piškót.
Lekárske a iné použitie
Povzbudzujúci, hemostatický, potopudný, ale používa sa aj proti hnačke a nevoľnosti. Podáva sa aj rodiacim ženám ako sedatívum. Používa sa aj ako anestetikum. Často sa nachádza v masážnych a éterických olejoch.
Prospešné účinky škorice
Znižuje hladinu cukru v krvi Pomáha pri trávení Silný antioxidant Skrášľuje pokožku Podporuje chudnutie Znižuje hladinu cholesterolu Bojuje proti plesňovým infekciám Účinný aj proti artritíde Mierne analgetikum Spomaľuje starnutie Odporúčané použitie:
Do vareného vína pridajte 1-2 tyčinky škorice. Pripravené broskyne, nektárinky, hrušky alebo jablká posypte škoricovým cukrom a grilujte dozlatista, podávajte teplé so studenou šľahačkou. Do čerstvej horúcej kávy zamiešajte tyčinky škorice alebo posypte mletou škoricou šľahačku na spenenú kávu, ktorú vám vaša "pravá ruka" v obchode rada pripraví. ;) Ukladanie:
Skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladnej a tmavej skrini. Pre najlepšiu chuť si radšej kúpte niekoľkokrát menšie množstvo.
Skladujte na suchom a chladnom mieste. Zdroj: výrobca/distribútor január 2021
číslo článku: 28418